Kinezi uživaju, luksuz u komunizmu

Bez autora
Mar 28 2012

Najbogatiji Kinezi novac pre svega troše na putovanja, luksuz i školovanje dece, sve više značaja pridajući značaj kvalitetu proizvoda koje kupuju. Oko 2,7 miliona Kineza su dolarski milioneri, sa ličnom imovinom vrednom više od šest miliona juana (714.000 evra). Oni u proseku poseduju tri automobila, četiri skupa ručna sata i godišnje uzimaju tri sedmice odmora.Kvalitet se smatra glavnom karakteristikom luksuza... što znači da se luksuzni artikli više ne smatraju samo simbolima društvenog statusa.

Kinezi uživaju, luksuz u komunizmuNajbogatiji Kinezi novac pre svega troše na putovanja, luksuz i školovanje dece, sve više značaja pridajući značaj kvalitetu proizvoda koje kupuju.

Oko 2,7 miliona Kineza su dolarski milioneri, sa ličnom imovinom vrednom više od šest miliona juana (714.000 evra), rezultat je studije koju je objavio list Hurun report.

Oni u proseku poseduju tri automobila, četiri skupa ručna sata i godišnje uzimaju tri sedmice odmora.

"Kvalitet se smatra glavnom karakteristikom luksuza... što znači da se luksuzni artikli više ne smatraju samo simbolima društvenog statusa", zaključak je istraživanja.

U proseku, kineski milioneri svake godine potroše tri odsto svog bogatstva pre svega na putovanja, luksuzna roba je na drugom mestu, a obrazovanje dece na trećem.

"To predstavlja veoma veliku potrošačku moć", ocenio je osnivač magazina Hurun report Rupert Hudžverf i dodao da su bogataši "ciljna grupa svih luksuznih marki, u Kini i u inostranstvu".

Blizu tri četvrtine kineskih milionera kupuje u Hongkongu, a 85 odsto planira da decu školuje u inostranstvo, u nekim slučajevima već od srednje škole.

Najbogatiji među njima - 63.500 ljudi - poseduju imovinu vredniju od 100 miliona juana (11,9 miliona evra). Takvih je prošle godine bilo 60.000. Oko 13 odsto Kineza iz te kategorije planira kupovinu aviona.

Ipak, zbog usporavanja kineske ekonomije i svetske ekonomske krize, bogati Kinezi "više vode računa o novcu" nego ranije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik